elen

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

    Μια από τις πιο συχνές λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Μπορεί για ...
Διαβάστε περισσότερα...
«Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Γενναίες εκπτώσεις και μειώσεις προστίμων αλλά και παραθυράκια για τη… ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί ...
Διαβάστε περισσότερα...
Άρχισε σήμερα και λήγει στις 8 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ΑΣΕΠ ...
Διαβάστε περισσότερα...
  Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του ...
Διαβάστε περισσότερα...
Το κινητό σας τηλέφωνο έχει κάνει τον κύκλο του και έφτασε η στιγμή να ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τρία νέα προγράμματα απασχόλησης για 12.774 ανέργους βγάζει τις επόμενες ημέρες ...
Διαβάστε περισσότερα...
Τον απολογισμό της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα ...
Διαβάστε περισσότερα...
Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν σεξ πριν πέσουν για ύπνο, κάτι το οποίο κάνουν ...
Διαβάστε περισσότερα...
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα το 1828 μίλησε για “νενέκους” και είπε το ...
Διαβάστε περισσότερα...
Prev Next

bai tv1

           B.A.I. TV

joomla menu problem

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Καμία εκδήλωση
A+ R A-

Το όνομά της οφείλεται στη στενή χαράδρα, μέσα στην οποία έχουν κτιστεί οι δυο οικισμοί, Ανω και Κάτω Στενή. Αξίζει όμως να κάνετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια και στις πλατείες μέσα στον οικισμό.

...

Δεν πήγαν σχολείο σήμερα 20 παιδιά από το Πούρνο Ευβοίας καθώς γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του σχολείου τους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ...

Έγινε στο γήπεδο του Πισσώνα, ο καθιερωμένος αγιασμός εν όψει της νέας αγωνιστικής χρονιά που σε λίγο ξεκινά,του Α.Ο. Πισσώνα - Φουρτούνα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου Βασ. ...

Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Τοπικής Κοινότητας, του Οικολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΑΠΟΓΚΡΕΜΟΣ», του Δασικού Συνεταιρισμού και Του Πρώην ...

Πάρε το αμάξι σου και φύγε τώρα για τη Στενή Ευβοίας. Τον απόλυτο προορισμό για κάθε εποχή.

Πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά, ένα γραφικό και υπέροχο χωριό και μία ...

Η κακοκαιρία το βράδυ της Τρίτης 29 Αυγούστου συνοδεύτηκε με αρκετές δυνατές αστραπές που έκαναν τη νύχτα μέρα και στο όρος της Δίρφυς.

Η διάρκεια τους ξεπέρασε τη μία ώρα και το φωτογραφικό ...

Όταν παίρνανε το λάδι από το λιοτρίβι, το βάζανε σε καζάνια και άλλα δοχεία για λίγες μέρες, για να κατακαθίσει η μούργκα. Ύστερα, καθαρό πια το έβαζαν στα δοχεία που θέλανε κι ήταν έτοιμο για χρήση.

...

Ο σταυρεπίστεγος ναός της Παλαιοπαναγιάς σε απόμερη θέση ανάμεσα στα χωριά Λούτσα και Στενή Ευβοίας, διασώζει πλούσιο μνημειακό διάκοσμο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, που μπορεί να χρονολογηθεί ...

Στενή Ευβοίας: Mια χαράδρα κατάφυτη από πλατάνια και καρυδιές
Γιατί δεν πάνε σχολείο είκοσι παιδιά από το Πούρνο Ευβοίας
Αγιασμός νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς Α.Ο Πισσώνα - Φουρτούνα
Δίκαιο το αίτημα να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία στην Άτταλη και τον Πούρνο του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων
Πιες νερό από τη «Βρύση του Γιατρού»
Ο φακός τσάκωσε τον κεραυνό στο βουνό της Δίρφυς
Η Παρασκευή του σαπουνιού στη Στενή
Τοιχογραφίες από τη Στενή Ευβοίας: Η επιστροφή

Οικονομία

Μείωση κατά 50% του παραβόλου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων προβλέπει ...
Διαβάστε περισσότερα...

Παράξενα

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στολές εργασίας είναι αυτή των χειρουργών των ...
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία

Τα 23 Τελώνια είναι 23 έλεγχοι που υφίσταται η ψυχή του ανθρώπου μετά το θάνατό του ...
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτική


Στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά το επιχειρησιακό σχέδιο δολοφονίας του ...
Διαβάστε περισσότερα...

Περιβάλλον

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε εκ νέου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή άσπρες ...
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψεις

Όταν κάποτε μια ομάδα φίλων είχαμε επισκεφτεί έναν άγιο ασκητή, μεταξύ άλλων μας ...
Διαβάστε περισσότερα...

Γνωρίζοντας το Άγιο Όρος

Στο Άγιο Όρος, η φιλοξενία αποτελεί θεσμό ιερό και πατροπαράδοτο. Μάλιστα, λένε ότι όταν ένας οδοιπόρος, ταξιδευτής επισκέπτεται κάποια από τις 20 βασικές μονές της χερσονήσου του Άθω, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι μοναχοί είναι να του προσφέρουν λίγο τσίπουρο. Γνωρίζοντας ότι μπορεί να είναι κουρασμένος και πιθανό λαχανιασμένος, το τσίπουρο θα βοηθήσει να σταματήσει ο ιδρώτας. Ύστερα, ο επισκέπτης δέχεται κέρασμα ένα λουκούμι, ώστε να ανεβεί το ζάχαρο και να πάρει τα πάνω του. Η προσφορά υποδοχής ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι νερό, με το οποίο τελικά δροσίζεται, οπότε και ύστερα αρχίζουν οι μοναχοί να του μιλάνε ...

Το κακοτράχαλο έδαφος και η έλλειψη δρόμων αποκόπτουν από την ηπειρωτική Ελλάδα την αυτοδιοίκητη Χερσόνησο του Άθω, που αποτελεί κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού για πάνω από μία

χιλιετία. Οι 20 μονές της προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης. Οι προσκυνητές μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος μόνο με φέριμποτ και μόνο αν έχουν προμηθευτεί μια ειδική άδεια, το διαμονητήριο. Τα φέριμποτ ξεκινούν από την Ουρανούπολη, ενώ η ειδική άδεια εισόδου που προμηθεύεται κάθε επισκέπτης του δίνει αρχικά το δικαίωμα να μείνει στο Άγιο Όρος τέσσερις μέρες, με δωρεάν διαμονή και διατροφή.

Η αυτοδιοίκητη πολιτεία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, αλλά μόνο άντρες. Όπως λένε Αγιορείτες μοναχοί, η είσοδος των γυναικών στη χερσόνησο απαγορεύεται ως ένδειξη σεβασμού προς τη Θεοτόκο, καθώς το Άγιο Όρος ή Όρος Ευσέβειας, όπως συχνά αποκαλείται, είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Έτσι, η πιο κυρίαρχη μορφή στο Άγιο Όρος, είναι η υπεραγία Θεοτόκος, που αποτελεί και την μοναδική γυναίκα που απεικονίζεται στους τείχους των μονών.

Αν και λεωφορείο βρίσκει κανείς μόνο για τη διαδρομή Καρυές – Δάφνη, ώστε να συνδέεται η πρωτεύουσα (Καρυές) με το λιμάνι (Δάφνη), ο ασκητικός τρόπος που πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν πεζοί να επισκεφθούν τις μονές, δεν τους εμποδίζει να γευτούν την ομορφιά του Αγίου Όρους. Τα ιστορικά μνημεία που διασώζονται, όπως εικόνες, τοιχογραφίες, βιβλία και αντικείμενα στις βιβλιοθήκες  δεν θα απογοητεύσουν κανέναν που ενδιαφέρεται για την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Ακόμη, η αγνότητα της φύσης και η ορθολογική διαχείριση της με την οποία οι μοναχοί εκμεταλλεύονται τα αγαθά της χερσονήσου, δεν μπορούν παρά να κεντρίσουν την περιέργεια επισκεπτών με ανεπτυγμένη την οικολογική τους συνείδηση.

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη αναφορά σχετικά με το Όρος Ευσέβειας, αποτελεί το κοινωνιολογικό περιεχόμενο που μπορεί να αποκομίσει κανείς, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συναντήσει τις ζωντανές κοινότητες των μοναχών, που σαφώς διαφέρουν από τις σύγχρονες κοσμικές κοινωνίες ως προς την οργάνωση και τον τρόπο ζωής. Πολλοί άντρες κατά καιρούς, νιώθοντας ενοχές για τον τρόπο ζωής τους και αναζητώντας συγχώρεση και πνευματική γαλήνη και ελευθερία, αποφασίζουν κάποια στιγμή να αφήσουν τον κοσμικό κόσμο και να μείνουν στο Άγιο Όρος. Όπως μαρτυρά και ο σταυρός που για τους μοναχούς αποτελεί σύμβολο το οποίο αντιπροσωπεύει τη ζωή τους, άνθρωποι όπως οι παραπάνω αφήνουν τον κόσμο για να ζήσουν σε σχετική απομόνωση, με σκοπό να «σταυρώσουν» τα πάθη τους.

Ξενώνας "Νακαράκη"

Μουσικό Πανδοχείο

xenonas

ΨΥΓΕΙΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

cafe1743 steni logo oval2

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Ανακοινώσεις

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


Οι πορείες που οργανώνονται από την ομάδα μας απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το μόνο που χρειάζεται για κάθε συμμετοχή είναι όρεξη, σωστά παπούτσια, κατάλληλη ενδυμασία ( ανάλογα με την εποχή και τον καιρό), νεράκι κ ίσως κάτι ελαφρύ για μασούλημα (καθένας φροντίζει για τον εαυτό του).
Όποιος δεν έχει μεταφορικό επικοινωνεί με την ομάδα. Η μεταφορά μας στα σημεία συνάντησης και έπειτα στην αφετηρία της πεζοπορίας γίνεται από Ι.Χ., ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τη συμμετοχή και την αναγκαιότητα. Αυτοκίνητα ξεκινάνε από Χαλκίδα, Αρτάκη και Στενή.
Είμαστε ερασιτέχνες, λάτρεις των όμορφων διαδρομών και των ξεχωριστών τοπίων. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετάσχει κανείς στις βόλτες μας δεν χρειάζονται δεξιότητες, φοβερές αντοχές ή εμπειρία ανάλογα βέβαια και με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε διαδρομής.
Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός όσον αφορά στις συμμετοχές. Μπορεί να έρθει όποιος το επιθυμεί και να φέρει και την παρέα του. Ελάτε να γνωριστούμε!
Μόνη και βασική προϋπόθεση: η αγάπη και ο σεβασμός για τον περιβάλλον.

 

https://www.facebook.com/groups/298771773841121/?ref=bookmarks

manitariadirfys

Στενή Δίρφυος

embed google map embedgooglemap.net

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΤΕΝΗ

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!