elen
joomla menu problem
A+ R A-

Αναρριχητικό πεδίο

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΕΝΗΣ

vraxos an

Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο άρχισε να αξιοποιείται τον τελευταίο καιρό στη Στενή Ευβοίας, μόλις 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η περιοχή είναι πολύ γνωστή στους Αθηναίους και βρίσκεται στους πρόποδες της Δίρφης. Από εκεί περνά ο δρόμος για να πάει κάποιος στο καταφύγιο της Δίρφης ή για μπάνιο στην παραλία της Χιλιαδούς. Για όσους δεν έχουν ξαναπεράσει, αναφέρουμε ότι από τη Χαλκίδα ακολουθούμε το δρόμο για Ν. Αρτάκη - Βατώντα, Καθενών - Σ

τενής.

Η περιοχή προσφέρεται για αναρρίχηση, πεζοπορία και καλό φαγητό, στις ονομαστές ταβέρνες της περιοχής.

Αναρριχητικές Διαδρομές - Χαρα­κτήρας: πρόκειται για αθλητικές διαδρομές που βρίσκονται στο βράχο "καραούλι" ακριβώς απέναντι από τα σπίτια του Δήμου.

Είναι εξοπλισμένες με ανοξείδωτες πλακέτες και μηχανικά ανοξείδωτα βύσματα 10mm. Στα ρελέ υπάρχουν δύο πλακέτες με ναυτικά κλειδιά. Οι σχοινιές είναι μία έως τρεις. Χρήσιμα υλικά 12-15 σετάκια και σχοινί μονό 60 μέτρων, για τα ραπέλ που γίνονται από τις ίδιες. Η αναρ­ρίχηση γίνεται κυρίως σε γερές ασβεστολιθικές πλάκες και αρνητικά με έντονο ανάγλυφο σταλαγμιτικά, τακάκια, τρύπες.

 

Καλύτερη εποχή για αναρρίχηση θε­ωρούμε την Άνοιξη και το Φθινόπωρο χω­ρίς να αποκλείουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί πάντοτε ακόμα και στα μέσα Ιουλίου υπάρχει αεράκι στην περιοχή και σε συνδυασμό με την σκιά που πέφτει στα βράχια από τις 2.00 το μεσημέρι κάνει την αναρρίχηση ευχάριστη στην περιοχή. Για τα "σκληρά" όμως απαιτείται να είναι ο καιρός δροσερός γιατί αλλιώς "ιδρώνουν" πολύ τα χέρια στις απαιτητικές διαδρομές των τριών συνεχόμενων αρνητικών σχοινιών.

Πρόσβαση: Όταν φτάσουμε στην Άνω Στενή βλέπουμε στα αριστερά μας το μεγάλο συγκρότημα βράχων το "Καραούλι". Στο κέντρο του Δήμου δίπλα στο περίπτερο του Γρηγόρη υπάρχει άνετος χώρος για παρκάρισμα. Από εκεί ακολουθούμε το δρομάκι που περνά ανάμεσα από τα δύο ξενοδοχεία της περιοχής και μετά από 300 μέτρα γίνεται μονοπάτι που μας οδηγεί στα βράχια έχοντας κάνει περπάτημα 10-15 λεπτών.

Προοπτικές: Ο αρίστης ποιότητας α­σβεστόλιθος με ύψος 15-80 μέτρα, οι σπηλιές, οι πλάκες, το μήκος του ενός χιλιομέτρου βράχων σε συνδυασμό με τη μια ώρα και κάτι που χρειάζεται κάποιος από την Αθήνα για να φτάσει εκεί ίσως το κάνουν ένα από τα σημαντικότερα πεδία αθλητικής αναρρίχησης για τους Αθηναίους και όχι μόνο. Υπάρχουν ήδη καμιά 25αριά διαδρομές και ο χώρος είναι αρκετός για να δεκαπλασιαστούν!!

 

 Δίρφη - Ξεροβούνι - Β. Ορθοπλαγιά

 

Στην περιοχή έχουν ανοίξει διαδρομές κυρίως οι Γ. Θεοχαρόπουλος και Α. Σκευοφύλακας και θα υπάρξουν αναλυτικές και ακριβέστερες πληροφορίες σε επόμενο άρθρο την Άνοιξη μιας και αυτό το άρθρο βγαίνει "επί του πιεστηρίου".

Επίσης οι βαθμολογίες των διαδρομών είναι με επιφύλαξη και θα οριστικοποιηθεί εφόσον σκαρφαλωθούν και από άλλους αναρριχητές.

Αναφέρουμε προς το παρόν τις διαδρομές που ανοίχτηκαν και εξοπλίστηκαν από το Γ. Θεοχαρόπουλο και τη Μ. Αναστασίου.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Γιάννης Θεοχαρόπουλος

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Κορφές , αρ τεύχους 152.

 

 

Η Β. Ορθοπλαγιά του Ξεροβουνίου με χαραγμένες την "Druna" και την Αιωνιότητα και μία μέρα"

[1] Ημιτελής αγνώστων χωρίς ακριβή χάραξη

[2] "Petoit - Καβαλιεράτου", 9/1978, ημιτελής χωρίς ακριβή χάραξη

[3] "Χαϊτόγλου - Γκέκα", TD, 250μ, 8/1969, χωρίς ακριβή χάραξη

[4] "Druna", VII A1, 245μ, 29/7/2007, Δ. Κάραλης - Δ. Αϊβαζίδης

[5] "Ollagnier - Γκέκα", 9/1978, ημιτελής

[6] "Αιωνιότητα και μία μέρα", VII-, 255μ, 16/8/2011, Δ. Κάραλης - Σ. Κουκουζέλη

[7] Τα χαμηλά μυτίκια όπου βρίσκονται οι διαδρομές "Αριστερό δίεδρο" και "Σεμινέ"

Σημείωση: Υπάρχουν και 3 διαδρομές του Γ. Μιχαηλίδη για τις οποίες δεν έχει βρεθεί χάραξη, αλλά από τις περιγραφές συμπεραίνουμε ότι βρίσκονται στο δεξιό άκρο της ορθοπλαγιάς, κοντά στην δυτική κόψη (κορυφή 1417μ).

"Αριστερό δίεδρο" και "Σεμινέ"

"Των ανέργων"

"Τα ξαδελφάκια"

[1] "Βορειοανατολική συγχορδία", [2] "Τα καμπιά", [3] "Μικρούλα"

"Blue moon"

"Nordkamin"