Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

elen
A+ R A-

Η σπάνια χλωρίδα της Ελλάδας

i spania xlorida tis elladas 1

Η γεωγραφική θέση της χώρας, τα ποικιλόμορφα γεωλογικά υποστρώματα, το μεσογειακό κλίμα, οι πεντακάθαρες ακτογραμμές και η υψομετρική διαβάθμιση  έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη χιλιάδων φυτικών ειδών στη χώρα μας.  Σύμφωνα με το αρχείο  “Flora Hellenica” η χώρα μας διαθέτει περίπου 60.000 είδη φυτών από τα οποία τα 894 είναι σπάνια.

Υπάρχει ποικιλία λόγων για τους οποίους μπορεί να εξαφανιστεί ένα είδος φυτού. Ίσως να το επηρεάσουν οι κλιματικές και εδαφολογικές μεταβολές, ίσως παρουσιάζει δυσκολία αναπαραγωγής, μπορεί ένας ήδη περιορισμένος πληθυσμός να συρρικνώνεται ή ακόμη, μπορεί να μην έχουν μεγάλες ικανότητες προσαρμογής.

Για τους λόγους αυτούς η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN)  κάνει διάκριση  ανάμεσα στα επίπεδα επικινδυνότητας για τα είδη των φυτών:

 • Εξαφανισθέν (Extinct).
 • Είδος σε άμεσο κίνδυνο (Critically endangered).
 • Κινδυνεύον (Endangered).
 • Τρωτό (Vulnerable).
 • Σπάνιο (Rare).
 • Είδος σε αμφίβολη κατάσταση λόγω έλλειψης στοιχείων (Data deficient).
 • Είδος εξαφανισμένο από τη φύση, σωζόμενο σε κάποιους βοτανικούς κήπους (Extinct in the wild). Οι κατηγορίες αυτές ισχύουν και για τη χώρα μας.
 • Είναι ελάχιστα τα είδη που έχουν εξαφανιστεί πλήρως από την ελληνική χλωρίδα, συγκεκριμένα μόλις 5. Τα υπόλοιπα ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Στα εξαφανισθέντα κατηγοριοποιούνται όσα δεν έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια.

  Αξίζει να γίνει ξεχωριστή αναφορά για την Κρήτη: Αποκλειστικά και μόνο η Κρήτη έχει τα περισσότερα είδη φυτών από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ευρώπης. Τα νησί διαθέτει 1500 είδη φυτών και δέντρων και τα 180 από αυτά είναι ενδημικά. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτό, αρκεί να σκεφτεί ότι σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν μόλις 9 ενδημικά φυτά!

  Πολλά από τα σπάνια είδη που φυτρώνουν στην Κρήτη κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ένα από αυτά είναι η ορχιδέα Cephalanthera cucullata, η οποία φυτρώνει μόνο στο συγκεκριμένο νησί. Εντοπίζεται σε 5-6 περιοχές της Κρήτης και προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/81, από τη Συνθήκη της Βέρνης και τη Συνθήκη Cites ενώ έχει ενταχθεί στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.