Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

elen
A+ R A-

Μπορεί να καταργηθεί το Αβατο του Αγίου Όρους;

agio oros

Μια παγκόσμια χριστινιανική οργάνωση, επιθυμεί να καταργηθεί το άβατο του Αγίου Όρους, λαμβάνοντας μάλιστα για το λόγο αυτό και μια σχετική απόφαση. Μπορεί, όμως, να καταργηθεί το άβατο τόσο εύκολα;

Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στην τελευταία συνεδρίαση στο Πουσάν της Νοτίου Κορέας. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών αποτελεί μια παγκόσμια χριστιανική οργάνωση, με σκοπό την ενότητα των χριστιανών. Τουλάχιστον 157 εκκλησίες είναι μέλη της οργάνωσης σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ η οργάνωση αντιπροσωπεύει 550 εκατομμύρια χριστιανούς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, μεταξύ των μελών της είναι τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και η Εκκλησία της Κύπρου.

 Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκαν συνολικά 16 Συμφωνίες για τις Χριστιανικές Εκκλησίες και 16 Συμφωνίες για άλλες θρησκείες, μεταξύ αυτών και η Συμφωνία για το Άβατο του Αγίου Όρους: «Κατάργησις ΑΒΑΤΩΝ σε διάφορα μέρη του πλανήτη κόσμου των Χριστιανικών “Εκκλησιών” καθώς και διαφόρων θρησκειών».

Ωστόσο, από το Άγιο Όρος έχουν κάθετα διαφορετική άποψη.

«Το «Άβατον» του Αγίου Όρους δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Το Άγιον Όρος ανήκει στους οικιστές του και ουδείς μπορεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς την άδειά τους, πόσο μάλλον να αλλάξει τους κανόνες του. Ακόμη και για τις επισκέψεις προσκυνητών απαιτείται η προηγούμενη έκδοση ειδικού «Διαμονητηρίου»».

«Το «Άβατον» ισχύει αιώνες και είναι κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις. Στο σύμφωνο προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνονται όλοι οι ιεροί κανόνες του Αγίου Όρους, ακόμη και οι «εθιμικώς ισχύοντες»» αναφέρουν πηγές της αθωνικής πολιτείας.