Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Η παραγωγή μπύρας φαίνεται πως προηγήθηκε αυτής του ψωμιού

Συγκεκριμένα Αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν στο περιοδικό αρχαιολογικής επιστήμης «Journal of Archaeological Science», πως ανακάλυψαν στο Ισραήλ ίχνη της παλιότερης παραγωγής μπύρας, πριν περίπου 13.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη έγινε στο σπήλαιο Ρακεφέτ, κοντά στη σημερινή Χάϊφα και σε έναν νεκροταφείο του πολιτισμού των Νατούφιων. Μεταξύ άλλων ανακαλύψεων, βρέθηκαν λίθινα γουδιά στα οποία υπήρχαν υπολείμματα φυτόλιθων, που -όπως έδειξε η χημική ανάλυση- προέρχονταν από την παραγωγή μπίρας.

Έτσι μάλλον επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν οτι σε μερικές περιοχές του κόσμου, η μπίρα υπήρξε το βασικό κίνητρο για την καλλιέργεια των δημητριακών και όχι το αντίθετο.

«Η ανακάλυψή μας δείχνει ότι η παραγωγή αλκοόλ δεν ήταν κατ’ ανάγκη αποτέλεσμα της παραγωγής γεωργικού πλεονάσματος, αλλά αναπτύχθηκε πριν τη γεωργία για τελετουργικούς σκοπούς και για πνευματικές ανάγκες, τουλάχιστον σε ένα βαθμό», ανέφερε η καθηγήτρια αρχαιολογίας Λι Λίου και επικεφαλής της έρευνας.

Βέβαια η αρχαία μπίρα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή καθώς θύμιζε περισσότερο …χυλό.