Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ   Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, κτισμένο στις παρυφές της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού  της Εύβοιας, 30χλμ. Από τη Χαλκίδα. Η  πρώην κοινότητα Στενής έχει 1.280 κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Διρφύων ...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

ΧΟΡΗΓΙΑ σε αποφοίτους Γυμνασίου ΣΤΕΝΗΣ ....

                ΔΕΛΤΙΟ                                                    ...

«Άνθρωπός τις ην πλούσιος… πτωχός δε τις ονόματι Λάζαρος»

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο,ότι είς τήν εποχή μας, μάς προβληματίζει το αν είναι κάποιος πλούσιος καί το πόσον πλούσιος είναι.

paravoli lazarou

Ο ένας πλούσιος καί έχει τα πάντα στη διάθεσή του,ώστε να μην αντιμετωπίζει τήν παραμικρή δυσκολία. Έχοντας τήν ανεση να κινείται καί να ζει χωρίς δυσκολίες,βλέπει καί ζυγίζει τα πάντα με υπεροψία. Το πιστεύω του είναι ότι για τα πάντα είναι ικανός καί με μονάδα μέτρησης το εγώ του,έχει τήν ψευδαίσθηση ότι ο πλούτος είναι η μοναδική δύναμη πού τον καθιστά δυνατόν, άτρωτον.

Κήρυγμα πρωτ.Παναγιώτη Δ.Ρούβαλη

Ο άλλος φτωχός,αδυνατεί έστω καί στοιχειωδώς να συντηρήσει τήν οικογένειά του,να τής προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα,ένα πιάτο φαγητό,λίγο γλυκό ψωμί.
Απέναντι τής κοινωνίας αισθάνεται ότι ευρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Τον αποφεύγουν,απορρίπτουν τήν γνώμη του,δεν τού δίδουν τήν πρέπουσαν σημασίαν ώς αδελφός καί συνάνθρωπός τους. Καί αυτός προσπαθεί να αμυνθεί πιστεύοντας ότι τήν αξίαν τήν έχει ο άνθρωπος καί όχι η ύλη. Η σκληρή όμως πραγματικότητα καί τα κτυπήματα πού δέχεται τού κλονίζουν τήν πεποίθησιν,αρχίζουν οι αμφιβολίες καί τέλος παύει να πιστεύει στόν άνθρωπο.

Αυτός ο πλούτος πού διαλύει τον ανθρώπινον σύνδεσμον καί δημιουργεί αγεφύρωτα χάσματα,είναι δώρον Θεού ή διαβολική εφεύρεσις;

Το πρόβλημα τού πλούτου είναι τόσον παλαιόν,όσον και ο άνθρωπος. Ουδέποτε όμως υπήρξε τόση οξύτητα τού προβλήματος,όσον υπάρχει στις μέρες μας.
Πολλοί επεχείρησαν να το λύσουν καί από τη Χριστιανική πλευρά,αλλά καί από τήν αντίθετη παράταξη,πλην όμως ακόμη παραμένει άλυτο.

Άλλοι ευλογούν τον πλούτον καί άλλοι τον καταριούνται. Είναι τέτοια η έλξις του,πού να φθάνει η διείσδυσή του ακόμη καί μέχρι τών λειτουργημάτων καί η προσπάθειά του,άν είναι δυνατόν να εξαπατήσει και αυτόν τον Θεόν με εκδηλώσεις αγαθοεργίας,προκαλεί το μίσος κατ’αυτού. Θεωρούν τον πλούτον ότι είναι η αιτία καί η ρίζα όλων των κακών. Τού αποδίδουν τούς πολέμους,τήν διαφθοράν,τήν εξαχρείωσιν τής κοινωνίας,τον φθόνον καί το μίσος καί πολλά άλλα δεινά.
Υπάρχουν όμως καί οι διαφορετικά σκεπτόμενοι,οι οποίοι λέγουν ότι ο πλούτος δέν είναι τίποτε περισσότερο από μία μονάδα συναλλαγής. Μόνον από τον τρόπον της χρήσεώς του θα φανεί το όφελος ή η ζημία πού προκαλείται.

Υπάρχει όμως μία πικρή αλήθεια.

Εάν ο άνθρωπος δέν διαπλάσει τον εαυτόν του με υψηλά ιδανικά,πάντοτε θα υπάρχει κάποια αιτία καί αφορμή πού θα ταράζει τήν ηρεμία του. Τελικά ο πλούτος τί είναι; Είναι προϊόν κολάσεως ή ευλογία Θεού;

Δέν είναι λίγοι αυτοί πού περιμένουν να δοθεί μία ικανοποιητική απάντησις από τήν στιγμήν πού έφθασε το χαρμόσυνο μήνυμα εξ ουρανού,το μήνυμα τού Ευαγγελίου,για τήν απελευθέρωση τού ανθρώπου.

Καί ποιά άραγε είναι η απάντησις τού Ευαγγελίου; Όλα τα προβλήματα πού παρουσιάσθηκαν ανά τούς αιώνες,ο Χριστιανισμός τα αντιμετώπισε καί έδινε τήν λύσιν σύμφωνα με τήν διδασκαλίαν τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού καί τών θεοπνεύστων Αγίων Αποστόλων. Δέν τα αγνόησε.

Οι πραγματικοί χριστιανοί είτε πτωχοί είναι, είτε πλούσιοι, στήν ουσία έχουν βρει τήν λύσιν. Οι μεν πτωχοί έχουν τήν συνείδησή τους αναπαυμένη καί δέν έχουν τήν παραμικρή ηθική καταπίεση,οι δε πλούσιοι έχουν απαλλαγεί από το σαράκι τής εγωπάθειας καί τιμούν τήν ανθρώπινη αξία,τήν εικόνα τού Θεού.
Λέγει ο ιερός Χρυσόστομος : Το χρήμα σημαίνει χρήση,όπως φανερώνει καί το όνομά του,πρέπει να χρησιμοποιείται,να κυκλοφορεί.
Ο μέγας Βασίλειος,ο οποίος διέθεσε όλη τήν πατρικήν του περιουσίαν για να προσφέρει τροφή είς τον λαόν σε δύσκολους χρόνους,με τόλμη αναφέρει ότι τα διπλά ζεύγη υποδημάτων καί ενδυμάτων μας προέρχονται από κάποιον άνθρωπον,κάποιον αδελφόν μας ανυπόδητον καί γυμνόν.

Εμείς οι χριστιανοί πού γευόμεθα τίς ευεργεσίες του Χριστιανισμού καί βιώνουμε τον πραγματικόν ανθρωπισμόν,πρέπει να είμεθα συνεπείς στις αρχές μας καί να κάνουμε τήν θεωρίαν πράξιν για να μη μάς κατηγορήσουν ώς ψεύτικους,ώς ανθρώπους μόνον τών λόγων,μόνον τής θεωρίας. Μην απατηθούμε και δελεασθούμε από το άψυχο χρήμα καί το θεωρήσουμε ώς κάτι το πολύτιμον. Τήν ύψιστην αξίαν τήν έχει ο άνθρωπος καί τούτο μάς το έδειξε ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός,ο οποίος από αγάπη δέν εδίστασεν να σταυρωθεί για το πλάσμα του για να μάς δώσει το παράδειγμα καί να μάς δείξει τον δρόμον,ίνα αγαπάμε αλλήλους.

Η συμπεριφορά μας προς τον Θεόν καί τον πλησίον με βάση τήν εντολήν τής αγάπης,θα κρίνει τήν θέσιν μας είς τήν αιωνιότητα ,χωρίς να παραγνωρίζεται ότι καί είς τήν παρούσαν ζωήν η αγάπη είναι τεράστιον κεφάλαιον. Είναι ο σύνδεσμος τής τελειότητος,ο οποίος οδηγεί στο « καθ’ ομοίωσιν » καί εξυψώνεται ηθικώς ο άνθρωπος καί βαίνει προς τον υψηλόν του προορισμόν « γινόμενος οικτίρμων καθώς καί ο πατήρ ημών οικτίρμων εστί».

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής