Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022
  • >
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

Ανέκδοτα εγγραφα περί των τουρκικών κτημάτων...

Ανέκδοτα εγγραφα περί των τουρκικών κτημάτων...

Ανέκδοτα εγγραφα περί των τουρκικών κτημάτων και της προσαρτήσεως της Εύβοιας ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΗΛΙΑ ΠΛΙΙΑΘΑΝΑΣΟΙΙΟΥΛΟΥ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1830 ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΝΗΣ ΚΑΜΠΙΩΝ ΜΙΣΤΡΟΥ ΣΤΡΟΠΩΝΩΝ ΚΟΥΤΟΥΡΛΟΜΕΤΟΧΙΟΥ Σελ.12   {pdf=https://www.dirfys.gr/images/pdf/anekdota.pdf|100%|300|Ανέκδοτα...

Στενή Ευβοίας: Mια χαράδρα κατάφυτη από πλατάνια...

Στενή Ευβοίας: Mια χαράδρα κατάφυτη από πλατάνια...

Το όνομά της οφείλεται στη στενή χαράδρα, μέσα στην οποία έχουν κτιστεί οι δυο οικισμοί, Ανω και Κάτω Στενή. Αξίζει όμως να κάνετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια και στις πλατείες μέσα στον οικισμό. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται γραφική πλακόστρωτη πλατεία, με πολλές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

Δίρφυς: Άνω Στενή - Σ2 - Ράχη Συκά - Καταφύγιο...

      Μια πολύ ωραία, κυκλική και σχετικά εύκολη διαδρομή με αρκετή βλάστηση (έλατα, καστανιές, βελανιδιές). Από το γήπεδο της Άνω Στενής περπατάμε ανηφορικά σε άσφαλτο για 250 m και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που βγάζει στη διασταύρωση για τα μονοπάτια Σ2 και Σ3 (Ξεροβούνι)....

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς στην...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Ναός Αγίας Παρασκευής-Λούτσα

Από την Μονή που υπήρχε σε μαγευτική θέση της Κοινότητας Λούτσας σώζεται μόνο ο ναός της Αγίας Παρασκευής που είναι σταυρεπίστεγος (τύπου Α κατά τον Αναστάσιο Ορλάνδο). Η τοιχοδομία του τοποθετείται στον 15ο ή 16ο αιώνα. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (10,40μ. x 7,40 μ.) στηρίζεται, νότια και δυτικά,...

Διαμονή, Φαγητό, Πεζοπορία, Αξιοθέατα, Φ...

Διαμονή, Φαγητό, Πεζοπορία, Αξιοθέατα, Φ...

  Ένας τόπος λαμπρός, ευλογημένος. Η απλότητα, η ζεστασιά και η άγρια ομορφιά του θα σας εκπλήξουν! Στην Στενή Ευβοίας θα χορτάσει η καρδιά σας από εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες. Το πανέμορφο ημιορεινό χωριό της Εύβοιας έχει χίλιους κάτοικους, κτισμένο σε υψόμετρο τετρακοσίων πενήντα μέτρων...

VIDEO - Στενή με χιόνι

VIDEO - Στενή με χιόνι

Στενή με χιόνι Ιανουάριος 2022 Χιονοκαταιγίδα #Ελπίδα Δείτε την Στενή Εύβοιας στολισμένη με αρκετούς πόντους χιονιού!   {youtube}dsjKdulUYEE{/youtube}

Πόσο καθορίζουν οι αριθμοί τη ζωή μας

greenthumb

Αν με κάποιο μαγικό (και σίγουρα εντελώς αυθαίρετο) τρόπο συνδυάζαμε την αριθμολογία με το ποδόσφαιρο, η κουβέντα μας θα ήταν σύντομη. Αν είσαι Ολυμπιακός ο τυχερός σου αριθμός είναι το 7 και ο αριθμός που φέρνει γκρίνια, μιζέρια, γκαντεμιά και όλα τα κακά είναι το 12+1 ή το 14-1. Εξαρτάται από εσένα ποιον θα διαλέξεις. Πάντως τον αριθμό που βρίσκεται ανάμεσα στο 12 και το 14 δεν τον αναφέρεις καν.

Αν πάλι είσαι Παναθηναϊκός γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Και ας υποστηρίζεις ότι το 13 που είναι ένα νούμερο γρουσούζικο και προάγγελος κακών για σχεδόν όλο τον πλανήτη, εσένα σου αρέσει και το απολαμβάνεις και σου φέρνει τύχη.

Πέρα από την πλάκα, όμως, γιατί οι αριθμοί παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή κάποιων ανθρώπων; Έχουν, όντως, τόση μεγάλη σημασία στην καθημερινότητά μας; Επηρεάζουν τη δουλειά, τα οικονομικά και τα αισθηματικά μας; Είναι όντως έτσι ή όλα αυτά βρίσκονται μόνο στο μυαλό μας, το οποίο ως γνωστόν είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει ο άνθρωπος;

Το τυχερό 7 και το κακότυχο 13

Πέρα από το ποδοσφαιρικό που... αναλύθηκε νωρίτερα υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι λόγοι που κατά κάποιο τρόπο «εξηγούν» γιατί το 7 είναι ένας τουλάχιστον θετικός αριθμός.

Στην αρχαία Ελλάδα οι σοφοί ήταν εφτά.  Η εκπαίδευση ενός παιδιού ξεκινούσε στο έβδομο έτος της ηλικίας του. Εφτά τα σημεία στην γεωμετρία που δεν μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρικά κυκλικό σχήμα. Εφτά οι ελεύθερες τέχνες. Εφτά οι χορδές της λύρας του Απόλλωνα.  Το εφτά για τους μαθηματικούς αποτελεί σύμβολο της τελειότητας, αφού είναι γινόμενο δύο αριθμών με τέλειο γεωμετρικό σχήμα. Το εφτά «χωράει» δυο φορές τον ιερό αριθμό «τρία» και βέβαια τη θεία μονάδα.

Εφτά ήταν οι πληγές του Φαραώ. Εφτά και τα θανάσιμα αμαρτήματα. Εφτά τα θαύματα του κόσμου. Εφτά οι μέρες της εβδομάδας με σημαντικότερη την έβδομη. Εφτά είναι και τα ιερά μυστήρια που τελεί η εκκλησία. Εφτά και οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Εφτά είναι τα βήματα που έκανε ο Βούδας μετά τη γέννησή του. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι αν η «Γιν Φενγκ Σούι» ασκείται σωστά, η επιρροή της θα φανεί μετά από 7 γενιές. Εφτά είναι τα… κατσικάκια που μάχονται κατά του κακού λύκου. Εφτά είναι και οι νάνοι που προστατεύουν και αγαπούν τη Χιονάτη.

Ατελείωτοι οι συμβολισμοί του 7. Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τα παιδικά παραμύθια όλοι προσπαθούν να τον χωρέσουν κάπου για να τους φέρει καλοτυχία. Στον αντίποδα είναι το 13.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η ιστορία με το κακότυχο 13 ξεκινά στο Μεσαίωνα και με το πόσα άτομα κάθονται στο τραπέζι. Αυτή η δεισιδαιμονία συνεχίζεται και αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς. Φουντώνει και πάλι στα χρόνια του Ιησού όταν (ναι, καλά μαντέψατε) στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου κάθονται 13 άτομα και στο τέλος ο ένας (Ιησούς) πεθαίνει. Φυσικά το 13ο άτομο συνδέθηκε με τον Ιούδα.

Επιπλέον, σε μία σύναξη μαγισσών συμμετέχουν 13 μάγισσες. Επίσης, ο αριθμός 13 χρησιμοποιείται συχνά και από αρχαιοτάτων χρόνων στη μαντεία. Πέρα από αυτά υπάρχει και το Τρίτη και 13 που το συναντάμε στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό γιατί συνδέεται με την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Παρασκευή και 13 για τους Καθολικούς ήταν η µέρα που έγινε η προδοσία κατά των Ναϊτών Ιπποτών από τον Πάπα και τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Φίλιππο.

Αριθμολογία και η ημερομηνία της γέννησής μας

Ξέρατε πως εκτός από ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχετε και αριθμό πεπρωμένου; Βέβαια!  Είναι το άθροισμα της ημερομηνίας γέννησης σας και αυτός ο αριθμός είναι σταθερός για κάθε άνθρωπο και δείκτης του προορισμού του σε αυτή τη ζωή.

Ο Πυθαγόρας θεωρούσε τους αριθμούς και την ημερομηνία γέννησης σημαντικά στοιχεία για έναν μελετητή της αριθμολογίας, καθώς του δίνουν στοιχεία για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου!

Για παράδειγμα, αν έχεις γεννηθεί στις 24/10/1979, θα έχεις 2+4=6 για την ημέρα, 1+0=1 για τον μήνα, 1+9+7+9= 26, 2+6=8 για τη χρονιά.  Στην προκειμένη περίπτωση η τριάδα 1-6-8  θεωρείται προδιάθεση επιτυχίας στη ζωή.

Το 10 είναι για την αριθμολογία ο τέλειος αριθμός. Αν στην ημερομηνία και χρονολογία της γέννησής σου υπάρχουν τα ζευγάρια 1+9, 2+8, 3+7, 4+6, 5+5, αυτά αν προστεθούν δίνουν το 10, που σαν μονοψήφιο γίνεται 1, ο αριθμός της επιτυχίας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις γεννηθεί στις 19 ή 28 του μήνα, ή στην 1/9 ή 7/3 κ.ο.κ, ή τον Απρίλιο του 1986 (4ος μήνας, 1+9+8+6=24, δηλαδή 6, 4+ 6=10). Όταν έχεις το 10 κρυμμένο στον αριθμό του πεπρωμένου σου, είναι ένας καλός οιωνός για να κερδίζεις την πρωτιά σε οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις.

Επίσης, πάντα με την ίδια λογική, ψάξτε να βρείτε αν μέσα στην ημερομηνία γέννησής σας υπάρχει μια από τις τυχερές τριάδες της αριθμολογίας  που είναι οι: 1-4-7, 2-5-8, 3-6-9 και 1-6-8 .

Όσοι παρακολουθούν όλα τα παραπάνω αν εντοπίσουν κάτι προσπαθούν να το ενεργοποιήσουν. Τι κάνουν; Ψάχνουν να βρουν σπίτι σε συγκεκριμένο αριθμό. Επιλέγουν ανάλογο αριθμό τηλεφώνου. Επιλέγουν αριθμό κυκλοφορίας στο όχημά τους που να τα περιέχει και πολλά άλλα.

Δοκιμάστε το. Στην τελική δεν έχετε να χάσετε κάτι...
Αριθμοί και φενγκ σούι

Το φενγκ σούι έχει τις ρίζες του βαθιά στην αριθμολογία. Άρα σύμφωνα με το φενγκ σούι οι αριθμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου. Για τους κινέζους, ωστόσο, τυχερός αριθμός είναι το 8 επειδή ο ήχος που ακούγεται όταν προφέρεται παρόμοιος με εκείνον της λέξης «ευημερία» στα Καντονέζικα.

Αντίθετα, τη θέση του 13, εδώ την παίρνει το 4. Ο λόγος είναι παρόμοιος με τον προηγούμενο: στα Καντονέζικα, ο ήχος του αριθμού είναι παρόμοιος με εκείνον του «θανάτου».

Όλοι οι αριθμοί μειώνονται σε μονοψήφιους αριθμούς με την πρόσθεση των ψηφίων. Στην περίπτωση πραγματικά μεγάλων αριθμών το σύνολο των επιπλέον πρέπει να μειωθεί μέχρι να έχετε μόνο μονοψήφιο αριθμό. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τα ψηφία.

Σύμφωνα με το φενγκ σούι, οι αριθμοί (πρέπει πάντα να καταλήγουν σε μονοψήφιο με τη μέθοδο της πρόσθεσης των ψηφίων) έχουν τις παρακάτω σημασίες:

    Το 1 σημαίνει ενότητα και ανεξαρτησία.
    Το 2 σημαίνει ευκολία και προωθεί τις σχέσεις.
    Το 3 σημαίνει ζωντάνια ή δημιουργία.
    Το 4 αναφέρεται στο θάνατο.
    Το 5 αναφέρεται  στην αλλαγή.
    Το 6 αφορά την κερδοφορία και την ομορφιά.
    Το 7 αφορά την ασφάλεια ή την εγγύηση.
    Το 8 σημαίνει ευημερία, πλούτο και αφθονία.
    Το 9 αναφέρεται στην επάρκεια ή τη μακροζωία, την ολοκλήρωση και την εκδήλωση.

Το καλύτερο αποτέλεσμα του φενγκ σούι αριθμού μπορεί να υπάρξει μόνο αν βρείτε τον kua αριθμό σας. Πώς θα τον βρείτε; Κοιτάξτε το έτος γέννησής σας. Τα δύο τελευταία ψηφία είναι τα πιο σημαντικά. Προσθέσετε τα ψηφία για να προκύψει ένα ψηφίο. Αν και πάλι βγαίνει διψήφιος αριθμός επαναλάβατε τη διαδικασία μέχρι να προκύψει ένα ψηφίο.

Αφού το κάνετε αυτό (χίλια συγγνώμη για την ταλαιπωρία) εάν είστε άνδρας, θα πρέπει να αφαιρέσετε τον αριθμό που βρήκατε από το 10, ενώ αν είστε γυναίκα  θα πρέπει να προσθέσετε το πέντε σε αυτό το ψηφίο. Αν προκύψουν πάλι δυο ψηφία, αυτό που έχει σημασία είναι το δεύτερο ψηφίο και με αυτό θα… πορευθείτε στη ζωή σας.

newsbeast.

1508094 933899763347244 4511785374012432184 n

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής