Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
  • >
  • >
  • >
  • >
Στενή
Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας
Χιλιαδού
Η Χιλιαδού είναι μια άγριας ομορφιάς παραλία
Ο Βράχος
Ένα πολύ αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο
Καταφύγιο
Το καταφύγιο 'Μ. Νικολάου' βρίσκεται στη θέση 'Λειρί' στην Δίρφη
Μονή Ερίων
Η εκκλησία είναι μονομερίτικη, κτισμένη δηλαδή σε μια μέρα

Καλώς ήρθατε στο dirfys.gr, ένα site στο οποίο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα σχετικά με την περιοχή της Δίρφυς. Σκοπός μας είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε τις ομορφιές της περιοχής σε όσους δεν την έχουν επισκεφτεί, να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες στους κατοίκους της και να φέρουμε πιο κοντά τους απανταχού Δίρφυους.

Καλή περιήγηση

 

                                                                                                                          

ΚΑΜΠΙΑ  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΜΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, με πολλά γραφικά σπίτια. Τα Καμπιά απέχουν 32χλμ. από τη Χαλκίδα και έχουν 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Επισκεπτόμενοι το χωριό, μπορείτε να ψωνίσετε νόστιμα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα. Ονομαστή είναι η...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς...

Ο Βυζαντινός Ναός της Παλαιοπαναγιάς...

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία με πολυτάραχη ιστορία που εντοπίζονται στην περιοχή της Δίρφυς είναι ο ναός της Παλαιοπαναγιάς, στην ευρύτερη περιοχή της Στενής, σε απόμερο φυσικό τοπίο. Ανήκει στον τύπο του σταυρεπίστεγου ναού, δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην...

Ναός Πέτρου και Παύλου Βούνων

Ναός Πέτρου και Παύλου Βούνων

Η εγκάρσια καμάρα είναι ελαφρά, οξυκόρυφος, ο νάρθηκας ήταν κεραμοσκεπής, ενώ, σήμερα η καμάρα αυτή έχει καταπέσει. Πρέπει να είναι των ίδιων χρόνων με τον Ναό Μεταμορφώσεως. Και αυτός ο Ναός, είναι Βυζαντινής εποχής. Οι εξωτερικές διαστάσεις του παλιού ακέραιου Ναού, κατά την Ευβοϊκή Εγκυκλοπαίδεια,...

Πιες νερό από τη «Βρύση του Γι...

Πιες νερό από τη «Βρύση του Γι...

Πάρε το αμάξι σου και φύγε τώρα για τη Στενή Ευβοίας. Τον απόλυτο προορισμό για κάθε εποχή. Πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά βουνά, ένα γραφικό και υπέροχο χωριό και μία αλλιώτικη παραλία. Βόλτα ως τη «Βρύση του Γιατρού» μια πηγή σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον Θες τρεχούμενα...

Η χιονοφωλιά της Δίρφυος

Η χιονοφωλιά της Δίρφυος

Η Ανω Στενή χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και βρίσκεται στις παρυφές της Δίρφυος Με τις πρόσφατες κακοκαιρίες το χιόνι έφτασε στην πόρτα μας! Οπως όμως συχνά συμβαίνει, ο νοτιάς που ακολούθησε και ο λαμπερός αττικός ήλιος πήρε μαζί του τον λευκό παγωμένο επισκέπτη. Αν δεν χορτάσατε ακόμα χιονισμένα...

Ξεκίνησε η σύγκρουση δύο… άλλων κόσμων

 

O κ. Τσίπρας μίλησε προεκλογικά για «σύγκρουση δύο κόσμων». Εννοούσε μια ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ του κόσμου της Αριστεράς και του κόσμου της Συντήρησης. Πράγματι, θα έχουμε μια σύγκρουση δύο κόσμων, μόνο που θα είναι διαφορετική.

Θα συγκρουστούν από τη μια ένα διαχρονικό παρασιτικό πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες δεν σχεδιάζει τίποτα και επανεκλέγεται μέσα από το πελατειακό κράτος και από την άλλη ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που είναι μια κυβέρνηση με σχέδια παντού και στενή παρακολούθηση από τον ίδιο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους δύο κόσμους:

• Ο κ. Τσίπρας, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, όρισε υπουργούς μέσα από τον κομματικό σωλήνα. Ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε 21 εξωκοινοβουλευτικούς και δεν άφησε ούτε ένα υπουργείο χωρίς τεχνοκράτη υψηλών δυνατοτήτων.

• Ο κ. Τσίπρας άφησε τον κάθε υπουργό να σχεδιάσει ό,τι νόμιζε στον τομέα του και ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μήνες τώρα ετοιμάσει μαζί τους τα επιμέρους σχέδια και απαιτεί να ολοκληρωθούν βήμα βήμα σε συγκεκριμένους σύντομους χρόνους.

• Ο κ. Τσίπρας δεν άλλαξε τίποτα στο παρακμιακό κράτος, στην ουσία συνέχισε πάνω στις ράγες του πολιτικού πελατειακού συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να το αλλάξει εκ βάθρων μέσα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πρωθυπουργών είναι πολλές και χαοτικές. Και πράγματι περιγράφουν δύο διαφορετικούς κόσμους που ήδη συγκρούονται. Όμως το αποτέλεσμα αυτής της μάχης θα κριθεί αποκλειστικά από τον κ. Μητσοτάκη, από κανέναν άλλον.

Το μυστικό της επερχόμενης νίκης Μητσοτάκη είναι απλό. Ήδη έχει τέσσερις μεγάλες νίκες κάλπης, που ξεκινούν από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και φτάνουν στις βουλευτικές. Τις πέτυχε με μεθοδικότητα και επίλεκτες συνεργασίες, που κατέληξαν σε ένα πρωτοποριακό κυβερνητικό σχήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια κυβερνητική πυραμίδα όπου στην κορυφή υπάρχει ο πρωθυπουργός. Λίγο πιο κάτω 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε καίριες θέσεις ώστε α) να επεμβαίνουν στις πολιτικές, β) να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα, γ) να ενημερώνουν τον κ. Μητσοτάκη για την πορεία κάθε υπουργείου.

Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι τυχαία. Έχουν υψηλή συγκρότηση, μεγάλες ικανότητες και σοβαρή εμπειρία στην καθημερινότητα. Είναι πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά. Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κ. Μητσοτάκης τα επέλεξε μετά από δεκάδες προσωπικές συναντήσεις με καθένα τους χωριστά και με καίριες συζητήσεις για την πολιτική που πρέπει να επιβληθεί σε κάθε τομέα.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η διανομή των ρόλων. Ο κ. Μητσοτάκης στα κρίσιμα υπουργεία επέβαλε αυστηρά ανθρώπους που εμπιστεύεται απολύτως ότι μπορούν να ολοκληρώσουν έργο. Δεν έπαιξαν, δηλαδή, κανέναν ρόλο οι εσωκομματικές ισορροπίες. Σκεφτείτε ότι το 40% του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική.

Τέλος, το σημαντικότερο υπουργείο είναι αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου Πιερρακάκης (διαΝΕΟσις), Γεωργαντάς και Ζαφιρόπουλος θα πολεμήσουν τη γραφειοκρατία, θα περάσουν όλο το έργο των υπουργείων ηλεκτρονικά και θα ενημερώνουν τον πρωθυπουργό… live.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, έχουμε μια «κυβέρνηση του ενός» με τέτοιον ασφυκτικό έλεγχο παρακολούθησης, δηλαδή έναν πρωθυπουργό που θα έχει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ας παρακολουθήσουμε αυτό το μοναδικό στήσιμο κυβέρνησης στην πολιτική ιστορία της χώρας. Είναι ένας καινούργιος κόσμος που μπορεί να αλλάξει τη χώρα και να κατανικήσει τον παλιό κόσμο της πολιτικής.

Ξενώνας "Νακαράκη"

cafe1743 steni logo oval2

69033226 106380027403869 8482116159657738240 n

          Ταβέρνα ο Πλάτανος

Δίρφη

Κατάλευκη στο χειμωνιάτικο φως φαντάζει από μακρυά σαν παγωμένο ηφαίστειο, γι’ αυτό κι οι ορειβάτες την αποκαλούν το «Μικρό Φούτζι», μιας και προσομοιάζει με το όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό (και ενεργό ηφαίστειο) της Ιαπωνίας.

Το ποτάμι της Στενής Ευβοίας

Το ποτάμι της Στενής έρχεται από τις πηγές της Δίρφης, που αναβλύζουν στις πλαγιές της μέσα από κεφαλάρια, νερομάνες, φλέβες και κεφαλόβρυσα και που μέσα από νεροσυρμές καταλήγουν στο ποτάμι και το γεμίζουν για να περάσει με μεγαλοπρέπεια από την Άνω και την Κάτω Στενή. με τον ατέλειωτο παφλασμό των νερών του. Σαν μια αδιάκοπη υγρή συμφωνία που εκτελείται χειμώνα-καλοκαίρι σε όλη τη μουσική κλίμακα, από καταρράκτες με αδιάκοπη ροή, που δίχως στιγμή διαλείμματος, χαρίζουν τη μουσική τους όλες τις ώρες του έτους από πρωί μέχρι νύκτα και από νύκτα μέχρι το πρωί.

Ξεροβούνι

Το Ξεροβούνι είναι ένας ασβεστολιθικός ορεινός όγκος στην Κεντρική Εύβοια και αποτελεί στην ουσία συνέχεια του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφης (προς τα νότια). Η ψηλότερη κορυφή του, ο Πορτάρης, έχει υψόμετρο 1.453 μ. Έχει και μια δεύτερη κορυφή, αγνώστου ταυτότητας, με υψόμετρο 1.412 μ. Η βλάστηση του βουνού αποτελείται κυρίως από πεύκα και έλατα και δευτερευόντως από δάση οξυάς και καστανιάς.

Φαράγγιι της Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Εύβοιας και αναπτύσσεται στις δυτικές πλαγιές της Δίρφης. Το μήκος του φτάνει τα 5 χιλιόμετρα. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σχεδόν 2 χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό Άγιος Αθανάσιος, και συγκεκριμένα μετά το γήπεδο του οικισμού. Φτάνοντας στο χωριό, ενημερωτικές πινακίδες θα σας κατευθύνουν προς την είσοδο του φαραγγιού.

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Digitalis ferruginea, απαντάται σε αφθονία στο Ξηροβούνι. Στο κέντρο της Εύβοιας, η Δίρφη (το ψηλότερο βουνό της), το Ξηροβούνι και η περιοχή της Στενής αποτελούν έναν σημαντικό βοτανικό παράδεισο, με σπάνια είδη λουλουδιών. Από αυτά, ορισμένα φύονται μόνον σε τούτη την περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!

Χάρτης της περιοχής