Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020

Έφηβοι και ναρκωτικά

efivoi kai narkotika

Ένα ερώτημα που κυκλοφορεί από παρέα σε παρέα, που προβληματίζει γονείς, εκπαιδευτικούς, συγγενείς, είναι το γιατί νέοι στην διάρκεια της εφηβείας είναι πιθανοί χρήστες ναρκωτικών με κίνδυνο κατάχρησης.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της γαλλικής έρευνας ESCAPAD (Equete Sante et Consommation au caurs de l’ Appel de Preparation a la Defense):

Ένα ποσοστό 13,81% αγοριών μεταξύ 13-14 ετών ήταν εξαρτημένο από χρήση κάνναβης, ενώ αντίστοιχα, το 55,7% αγοριών 17-18 χρονών έκανε κατάχρηση της ίδιας ουσίας.

Ειδικοί μάς λένε πως οι έφηβοι είναι ευάλωτοι σε επιρροές που οδηγούν στην κατάχρηση, για τους εξής λόγους:

  • Περιέργεια
  • Προβλήματα στην οικογένεια.
  • Πιο συχνές επισκέψεις σε χώρους διασκέδασης, όπου σερβίρονται ποτά.
  • Σχολική ανεπάρκεια- μαθησιακά προβλήματα.
  • Αλλαγές γενετικού χαρακτήρα και προβλήματα βιολογικής φύσης.
  • Αρνητικά πρότυπα (πχ ένας θείος που κάνει χρήση ουσιών).
  • Διαταραχές συναισθηματικής φύσης.

Δεν είναι όμως αυτούσιοι οι λόγοι για τους οποίους το κάθε άτομο μπορεί να οδηγηθεί στην επαναλαμβανόμενη χρήση ουσιών. Ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο, το ιστορικό, τα πλαίσια στα οποία κινείται, τις συναναστροφές και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου, ένας συνδυασμός των παραπάνω αιτιών μπορεί να τον επηρεάσει.

Για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικούς τρόπους λοιπόν, ο εκάστοτε έφηβος στην προκειμένη, από το μέτρο μεταβαίνει στην υπερβολή.

Η πιο δημοφιλής «κατάσταση κινδύνου» όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες, είναι η τάση των νεαρών ατόμων να εξερευνούν, με σκοπό να πάρουν απαντήσεις. Η περιέργειά τους.

Ένας ακόμα διαδεδομένος παράγοντας επιρροής, είναι η επιθυμία να ξεφύγουν από την πίεση που τους προκαλούν οι διαρκείς μεταβολές.

Η οικογένεια, είναι ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητας και της ανάπτυξης των εφήβων. Όταν υπάρχει ρήξη μεταξύ των μελών και του «νόμου» ο οποίος διατηρεί σε καλά επίπεδα την επικοινωνία τους, τότε αμφότεροι αντιδρούν. Οι γονείς θέτουν πολλές φορές σε πρώτη μοίρα τις ατομικές τους επιδιώξεις. Οι έφηβοι πάλι, τείνουν να «επανασταστούν», με πιο δημοφιλείς  τρόπους αντίδρασης την παιδική παραβατικότητα και τα ναρκωτικά.

Στην εποχή των πολλαπλών μορφών  οικογενειακών μοτίβων, υφίστανται πολλοί και διαφοροποιημένοι σκοποί και τρόποι έκφρασης αυτών, και από την πλευρά των γονέων και από την πλευρά των παιδιών.

 

flowmagazine.gr