Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020

Πύργος Αμφιθέας

Μεσαιωνικός πύργος, ανατολικά από το χωριό Αμφιθέα, στην περιοχή της Στενής Ευβοίας. Τα ερείπια του πύργου βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Δίρφυς σε ένα λιβάδι όπου έχει διαμορφωθεί χώρος αναψυχής με παγκάκια και τραπεζάκια. Δίπλα στον πύργο υπάρχει ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

amfithea2

amfithea gides1

amfithea8

Σκοπός του ήταν η φύλαξη του υδραγωγείου, που προμήθευε με νερό την Χαλκίδα. Το υδραγωγείο ξεκινούσε από τη Δίρφυ, περνούσε από Στενή, Καμπιά και Αμφιθέα, και κατέληγε Χαλκίδα. Το υδραγωγείο ήταν έργο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς κατασκευάστηκε ο πύργος. Μοιάζει με άλλους πύργους στην περιοχή, όπως π.χ. με τον πύργο του Γυμνού . Επίσης είχε παρεμφερή χρήση με τους Δίδυμους πύργους του Μύτικα. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε με κάποια βεβαιότητα ότι ήταν ενετικός πύργος από τον 15ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι το φράγκικο Τριτημόριο της Χαλκίδας από το 1383 πέρασε υπό ενετικό έλεγχο (υπό τον Γκασπάρ Σομμαρίπα που ξεκίνησε την καριέρα του σαν σύζυγος της Μαρίας Σανούδου και ως άρχων της Πάρου). Έτσι από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι το 1470 που ήρθαν οι Τούρκοι, οι Ενετοί ήταν οι υπεύθυνοι για την κατασκευή πολλών παρόμοιων πύργων στην περιοχή.

staticmap


Πηγές