Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Διαμονή, Φαγητό, Πεζοπορία, Αξιοθέατα, Φυσιολατρεία

 

Ένας τόπος λαμπρός, ευλογημένος. Η απλότητα, η ζεστασιά και η άγρια ομορφιά του θα σας εκπλήξουν!

Στην Στενή Ευβοίας θα χορτάσει η καρδιά σας από εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες. Το πανέμορφο ημιορεινό χωριό της Εύβοιας έχει χίλιους κάτοικους, κτισμένο σε υψόμετρο τετρακοσίων πενήντα μέτρων στην σκιά του όρους Δίρφυς που είναι το υψηλότερο στην Εύβοια. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα και θα χρειαστείτε μία με μιάμιση ώρα οδικώς μέσω υψηλής γέφυρας Χαλκίδος και Νέας Αρτάκης.

Μέσα από έναν φιδίσιο ανηφορικό δρόμο θα φτάσετε στη γραφική Στενή, φημισμένη για τα τρεχούμενα νερά της τα πλατάνια, τις καστανιές και τα λαχταριστά κρεατικά, αφού είναι χαρακτηρισμένη ως κοψιδοχώρι και στέκι των καλοφαγάδων! Η ατμόσφαιρα στο χωριό έχει μια αναζωογονητική δροσιά.

Κέντρο της Στενής είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά και ολίγον ανηφορικά μονοπάτια που διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του πυκνόκτιστου αμφιθεατρικού οικισμού, που αποτελείται από περιποιημένα σπιτάκια με κόκκινες κεραμοσκεπές και ολάνθιστες αυλές. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά και ιδιαίτερες γωνιές με όμορφη θέα για φωτογραφίες.

Πολλά μεγάλα υπεραιωνόβια πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα πανέμορφα καφενεδάκια και τις παραδοσιακές ταβέρνες, στις οποίες γίνετα χαμός και η τσίκνα σπάει ρουθούνια! Υπάρχουν επίσης πολλά πάρκα διασκορπισμένα σε όλο το χωριό, τόποι αναψυχής και ξεκούρασης για μικρούς και μεγάλους.

Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που θα σας εντυπωσιάσουν. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για εύκολες περιπατητικές διαδρομές που καταλήγουν σε κρυστάλλινες πηγές.

Οι πιο τολμηροί και έμπειροι μπορείτε να επισκεφθείτε πεζή το ορειβατικό καταφύγιο στα χίλια εκατό μέτρα που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από το χωριό. Σε αυτό οδηγούν τα περισσότερα μονοπάτια αλλά και ο φιδίσιος ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ως εναλλακτική. Η διαδρομή από το χωριό έως το καταφύγιο θεωρείται μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας.

 

 

 

Πηγή: Ραννισμός ταξιδιωτικός Γκουρού