Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Πεζοπορία στην Δίρφυ

 canvas

Η Δίρφυς, μαζί με το Ξεροβούνι, αποτελούν το ψηλότερο τμήμα της οροσειρά της Κεντρικής Εύβοιας. Η κορυφή της Δίρφυος λέγεται Δέλφι και με τα 1743 μέτρα της είναι το ψηλότερο σημείο της Εύβοιας. Το σχήμα της, που μοιάζει κάπως με ηφαίστειο είναι πολύ χαρακτηριστικό και όλες τις εποχές, αλλά κυρίως όταν έχει χιόνι, η απότομη κωνική μορφή της διακρίνεται από όλη τη Στερά Ελλάδα.
Βόρεια της κορυφής διακρίνονται οι όγκοι Πυξαριά (1343 μ.), Πορτίτσες (1158 μ.) και Μαυροβούνι (1189 μ.), ενώ πολύ βορειότερα σχηματίζεται το μικρό σύμπλεγμα της Ταναΐδας.
Το Ξεροβούνι απλώνεται νότια από την κυρίως Δίρφυ και μέσω του όγκου της Σκοτεινής ενώνεται με τα Κοτυλαία Όρη, που καταλήγουν πάνω από την Κύμη. Κυριότερα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος είναι η κατάσπαρτη από δολίνες κύρια κορυφογραμμή και η εσωτερική λεκάνη από την Αμπουδιώτισσα μέχρι τη Σκοτεινή, μια έκταση με περίπλοκη καρστική τοπογραφία.
Τόσο η Δίρφυ, όσο και το Ξεροβούνι, χαρακτηρίζονται από απόκρημνες πλευρές και μεγάλους βραχώνες, κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και νότιες όψεις τους, ενώ οι δυτική πλευρά είναι πιό ομαλή.

Η κωνική κορυφή της Δίρφυος, πάνω απο τη Στενή Ευβοίας

Στη Δίρφυ υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπάτια. Ένα μικρό δίκτυο πάνω από τη Στενή συντηρείται από τον ΕΟΣ Χαλκίδας. Ο πληρέστερος οδηγός πεζοπορίας για την Δίρφυ είναι η εφαρμογή topoGuide Δίρφυς. Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει περιγραφές και φωτογραφίες και εστιάζει στις διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η εφαρμογή περιλαμβάνει 13 πεζοπορικές και 2 ΜΤΒ διαδρομές, τις διαδρομές Dirfys Marathon, καθώς και μία διαδρομή για οχήματα SUV.