Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022

Παναγία Χιλιαδού

Η Παναγία Χιλιαδού είναι το καθολικό της παλιάς Μονής Κοίμησης της Θεοτόκου. Κατά την παράδοση ήταν η χιλιοστή Μονή που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, εξ ου και Χιλιαδού το όνομά της. Ο ναός είναι σταυρεπίστεγος και χρονολογείται στον 12ο αιώνα.panagia xiliadou

Η παράδοση λέει πως η αυτοκράτειρα το έχτισε εδώ, γιατί βρήκε ασφαλές καταφύγιο από θαλασσοταραχή στην παραλία. Μάλλον όμως είναι μύθος, αφού όταν έχει θαλασσοταραχή στην παραλία δεν "στέκονται" ούτε τα βότσαλα.

Στο ναό υπάρχουν ωραίες τοιχογραφίες και ένα αληθινά κομψό τέμπλο, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο. Η στέγη στηρίζεται από τέσσερις πεσσούς, ενώ το πάτωμα είναι λίθινο. Ακόμα, αξίζει κάποιος να παρατηρήσει την ανάγλυφη πέτρινη εικόνα της Παναγίας.

Πρόκειται για μία πολύ ήρεμη και άξια λόγου εκκλησία για να την επισκεφθεί κάποιος, ενώ με αφορμή το Δεκαπενταύγουστο που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες γιορτές του χρόνου, προσκυνητές, παραθεριστές και πανηγυριώτες θα κατακλύσουν το εκκλησάκι της Παναγίας της Χιλιαδιούς, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της.

Εισάγετε τη διέυθυνση σας και βρείτε την καλύτερη διαδρομή για εσάς!