Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022

ΠΙΣΣΩΝΑΣ - ΠΟΥΡΝΟΣ - ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ - ΛΑΜΑΡΗ

ΠΙΣΣΩΝΑΣ

pissonas1

 

 

Κέντρο  παραγωγής λευκού κρέατος . Πριν από λίγα χρόνια η ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα παρήγαγε τα 3/8 όλης της πανελλήνιας παραγωγής. Η αγροτική του παραγωγή είναι τεράστια και τροφοδοτεί την Χαλκίδα και την Αθήνα με μεγάλες ποσότητες.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους τρείς αγοραστές από τα Βάλουλα αναφέρονται σαν οι πρώτοι οικιστές του Κάτω Πισσώνα. Σταδιακά ήρθαν και άλλοι. Το 1906 αγόρασαν τον Πάνω Πισσώνα ,τον μοίρασαν σε 20 ζευγάρια γής και άρχισε η εγκατάσταση. Σήμερα  οι δυο οικισμοί έχουν ενωθεί.

Ετυμολογικά σύμφωνα με μια άποψη η περιοχή πήρε το όνομα από τους πεσσόντες μιας που σύμφωνα με την παράδοση  εκεί έγινε φονική μάχη, ενώ με άλλη άποψη από το αιώνιο πούσι το οποίο  «πέφτει»  στην περιοχή.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ

Μεσαιωνικός πύργος ο οποίος διατηρείται ακέραιος. Πήρε το σημερινό του όνομα από τον τελευταίο τσιφλικά ιδιοκτήτη του Σπυρίδωνα Μόστρα.

                                                                                                                                                                     

ΠΟΥΡΝΟΣ


Αγροτικό χωριό, σχετικά νέο μιας που δημιουργήθηκε από κατοίκους της Στενής οι οποίοι δούλευαν στο τσιφλίκι του Βαρατάση στον οποίο ανήκε ολη η περιοχή. Η περιοχή απολοτριώθηκε το 1931 με τον νόμο «περί αποκαταστάσεως ακτημόνων καλλιερητών». Ακόμα και σήμερα μεγάλη έκταση παραμένει σε τσιφλικάδες. Διαθέτει καταπληκτικό αδρευτικό σύστημα το οποίο βοηθάει τις καλιέργειες.

Το όνομα του χωριού είναι φυτονωμικό από το πρίνος (πουρνάρι) που είναι γεμάτη η περιοχή.

Την εποχή της φραγκοκρατίας η περιοχή αναφέρεται σαν φέουδο του Πρίνου ενώ στα τούρκικα φορολογικά κατάστοιχα  του 1474 αναφέρεται ότι κατοικούνται 22 σπίτια.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Της Αγίας Τριάδας.

 

ΣΤΡΟΠΩΝΕΣ

Δύσκολη η ονοματολογία, με πιθανότερη εκδοχή από την λέξη τρυπώνω, στριπώνω, κρύβομαι. Πολύ λογικό αν σκεφτούμε ότι η περιοχή ήταν ιδανικό καταφύγιο τόσο από τους εκάστοτε κατακτητές , οσο και από τους πειρατές.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αναφέρεται σαν Στρόμπολες με 90 οικογένειες. Πληθυσμός αρκετός για τα δεδομένα της εποχής μιας και την ίδια εποχή η Χαλκίδα είχε μόλις 60 χριστιανικές οικογένειες.

Όμορφο γραφικό χωριό, πνιγμένο στο πράσινο, κτισμένο επάνω στην οροσειρά της Δίρφης. Το χωριό απέχει 50χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 800 κατοίκους. Είναι ΔΔ του Δήμου Διρφύων. Η διαδρομή από τη Στενή έως τους Στρόπωνες θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας πραγματοποιείται μέσα σε πεύκα, πλατάνια, έλατα, και πολλά τρεχούμενα νερά. Περνώντας από το ψηλότερο σημείο του δρόμου (1000μ.) και κατηφορίζοντας για το Αιγαίο, πρέπει να προσέξετε τον τρόπο, που οι κάτοικοι έχουν αξιοποιήσει τις πλαγιές και τις έχουν κάνει γόνιμες και παραγωγικές. Η παραγωγή του χωριού σε κρέατα, κάστανα και κηπευτικά είναι εντυπωσιακή και τα προϊόντα του χωριού γίνονται ανάρπαστα σε όλες τις αγορές. Τα σπίτια του χωριού είναι παλιά και παραδοσιακά. Κέντρο του χωριού είναι η πλατεία. Εκεί βρίσκονται όλα τα μαγαζιά και πολλές γραφικές ταβέρνες, με ντόπια, νόστιμα κρέατα.

Οικισμοί

Λάμαρη: Γραφικό χωριό με παλιά παραδοσιακά σπίτια, είναι η τελευταία στάση πριν τη Χιλιαδού. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται πολλά εκθέματα δημιουργημένα με πολύ μεράκι από το σύλλογο του χωριού.

Χιλιαδού: Ραγδαία αναπτυσσόμενος τουριστικός οικισμός, κτισμένος στην ομώνυμη παραλία. Ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία, μπαράκια, ντισκοτέκ δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών.

 

ΧΙΛΙΑΔΟΥ

Παναγία Χιλιαδού: Βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός, με μεγάλη ιστορική σημασία.

Η παραλία Χιλιαδού

Απλωτή παραλία με άμμο και βότσαλα κάθε μεγέθους. Σπηλιές, άγρια βλάστηση και η ποταμιά που κατεβάζει τα πλατάνια ως την άκρη της θάλασσας, είναι από τους λόγους που ανέδειξαν τη Χιλιαδού  σαν την παραλία με τους φανατικότερους θαυμαστές.  Στο τέλος της βόρειας πλευράς της παραλίας, υπάρχει και δεύτερη, η παραλία των γυμνιστών. Για τις επόμενες παραλίες η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται μόνο με βάρκα ή από άλλο δρόμο.