Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την απόλαυση του dirfys.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

potami steni

Ένα από τα διασημότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, κτισμένο στις παρυφές της Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού  της Εύβοιας, 30χλμ. Από τη Χαλκίδα. Η  πρώην κοινότητα Στενής έχει 1.280 κατοίκους, είναι η έδρα του Δήμου Διρφύων  και αποτελείται από τρεις οικισμούς. Την Πάνω και Κάτω Στένη, και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου (Σκουντέρι).

stenni

Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του πυκνόκτιστου χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις παραδοσιακές ταβέρνες.

 

 

 

 

 

 

 

Ιστορικές τοποθεσίες

Τσαγιούς:

Απέχει ένα χιλιόμετρο από την Κ. Στενή στο δρόμο για Καμπιά. Το αρχαίο τείχος που έχει διασωθεί, πιθανολογείται ότι είναι ναός του Απόλλωνα και είναι μια από τις περιοχές που διεκδικεί την αρχαία Οιχαλία.

 

 

 

Σκουντέρι:

Στην περιοχή βρίσκεται Ενετικός πύργος και παλιές εκκλησίες. Από τους οικισμούς της περιοχής Σκουντέρι, Παλιοχώρι, Άγιο Νικόλαο και Άγιο Δημήτριο μετακόμισαν το 1790 στην σημερινή θέση της Στενής. Στον Ενετικό πύργο που διασώζεται και σήμερα ήταν η έδρα του τούρκου μπέη. Κάποιος από τους μπέηδες που έμενε στο πύργο ήταν από το Σκούταρι κι έτσι η περιοχή ονομάστηκε Σκουντέρι.

 pirgos skouderi

 

Παλιοπαναγιά:

Βυζαντινός ναός ανάμεσα σε Στενή και Λούτσα

Ιστορία

Τα χρόνια της τουρκοκρατίας η περιοχή ονομαζόταν Κλεισούρα και ήταν λημέρι των «Κλαριτών», όπως ονόμαζαν τότε τους κλέφτες της περιοχής. Η Πάνω Στενή δημιουργήθηκε το 1790 από τους κατοίκους της περιοχής Σκουντέρι που δεν άντεχαν τον τούρκικο ζυγό. Την Κλεισούρα ποτέ δεν μπόρεσαν να την πατήσουν οι Τούρκοι στα 400 χρόνια της σκλαβιάς.

  

 

 Αξιοθέατα

Υπάρχουν πολλά πάρκα διασκορπισμένα σε όλο το χωριό, που είναι τόποι αναψυχής και ξεκούρασης.

Του «γιατρού η βρύση»:

Η Στενή ξεχωρίζει για τις σπάνιες ομορφιές και τα τρεχούμενα νερά. Μια από τις πολλές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το χωριό κοντά στο ρέμα που διασχίζει και το χωριό. Μπροστά στη βρύση, από τη λαϊκή αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα του χωριού και της Δίρφυς. Τσάι, ρίγανη, τυρί, μέλι, χειροποίητα ζυμαρικά κ.α.

katarraktis 89565 large OFF 620x460

Δίρφυς

Η οροσειρά της Δίρφυς πήρε το όνομά της από την ψηλότερη κορυφή της, τη (το) Δέλφη(ι) σε υψόμετρο 1743 μέτρων. Στην αρχαιότητα, η Δέλφη, ήταν τόπος λατρείας της Ήρας, σε ανάμνηση των γάμων της Ήρας και του Δία, που σύμφωνα με μία εκδοχή έγιναν εκεί. Από τη Δίρφη ξεκινούν τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Εύβοιας, ο Μεσσάπιος και ο Λήλας. Η υπέροχη θέα από τη Δίρφη, εντυπωσιάζει. Το μάτι χάνεται στο βαθυγάλανο Αιγαίο και στις βουνοκορφές της Ρούμελης.

 

Η διαδρομή

Η διαδρομή από το χωριό της Στενής έως το ορειβατικό καταφύγιο (1050μ.) είναι από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Περνώντας «του γιατρού τη βρύση», αριστερά, συναντάμε μέσα σε πεύκα και πλατάνια, το αθλητικό κέντρο της Στενής, που μόλις αποπερατωθεί θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την περιοχή. Το καστανόδασος  που ακολουθεί έχει χαρακτηρισθεί αισθητικό και είναι το ωραιότερο της Ελλάδας. Στη συνέχεια πεύκα και κατόπιν έλατα, ενώ στην πηγή του «Μεγάλου Δένδρου» μπορείτε να πιείτε κρυστάλλινο, παγωμένο νερό, 4χλμ. Από το Καταφύγιο.

79929677 10214887404207902 5267818955237490688 n

Περίπατοι

Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που μπορούν να ξαποστάσουν στις πηγές οι οποίες είναι διασκορπισμένες στο δάσος.

Ορειβατικό Καταφύγιο

Οκτώ χιλιόμετρα από την Στενή και ένα χιλιόμετρο αριστερά του κεντρικού δρόμου, συναντάμε το Ορειβατικό Καταφύγιο, όπου μπορείτε να μείνετε και από κει να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας, αν είστε ορειβάτες.

Χιονοδρομικό Κέντρο

Πενήντα μέτρα από το Καταφύγιο, υπάρχουν δύο χιονοδρομικές πίστες, από τις οποίες η μία διαθέτει συρόμενο αναβατήρα (lift).

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: (22280) 51220

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: (22280) 51218

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: (22280) 51219

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΔΙΡΦΥΣ: (22280) 51370, 51217

ΣΤΕΝΗ: (22280) 51221